tiistai 22. tammikuuta 2019

Sääksjärvellä on hyvä panna

Maanantaina pakkanen paukkui miinus kahdessakymmenessä, mutta se ei tahtia haitannut.
Aamulla ensitöiksi vettä pataan ja lämmöt päälle. Siinä odotellessa rouhin maltaat ja punnitsin humalat.
Työn alla jo tuttu ja useampaankin suuhun kelvollinen, kertaalleen perusbitterinä kaupallistettu KELPO. Nyt siitä kehitetty, olut harrastajan suun mukainen, KELPO ESB. Katkerot luokkaa 44 ebu
Uudet panimotilat vaativat vielä pientä lisäsisustamista. Tila osottautui erittäin toimivaksi. Moni asia oli helpompaa kuin vanhassa paikassa.
Käymistankkiin meni 55 litraa vierettä. Kattilan pohjalle jäi rupaa ja sakkaista pohjavierretä n 5 litraa. Liki saman verran jää hiivamössön sekaan kun siirrän vierteen sekundääriastiaan selkeytymään ja kypsymään. Hävikkiä tietysti tulee, mutta mieluummin hieman vähemmän ja parempaa. Kunhan tässä muutaman viikon odottaa on varastossa 50 litraa KELPO ESBiä.
Mittausten mukaan vierteen OG oli 1.053. Plato asteikolla kantavierrevahvuus 13.
Käymisastiaan laitoin kontrollerilla ohjattuun jääkaappiin. Nyt piti laittaa varan vuoksi lämmittimen virkaa hoitava hehkulamppuviritys kaappiin. Tavoitteenani kun on käyttää pintahiivaolut +16 asteessa. Panimotilassa lämmöt n +10, pitää siis kontrollerin ohjauksella hieman varmistaa, että lämpö pysyy tasaisesti kohdallaan. Lämmityksen ohjauksen viivettä(hystereesiä) kannattaa säätää sen verran hitaalle, ettei sydeemiä jatkuvasti sahaa muutaman sekunnin välein jäähdytä-lämmitä toiminnoissa. Omassa systeemissä viive on muutamia minuutteja ja se riittää hyvin. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti