lauantai 2. tammikuuta 2016

Kotiolutta kylmälaukulla.

Muutama saavissa pussimäskätty olutsatsi oli kivaa kokeilua, mutta kohtuullisen vaivalloista puuhaa... Mäskin lämpötilojen hallinta osottautui ärsyttävän sattumanvaraiseksi... Varsinkin kun aluksi yritin pitää kiinni 3-lämpöaskelman infuusiomäskäyksestä...  Osaaminenkin oli pikkusen hakemisessa joten melko sattumanvaraista lämmönsahuuhtahan se oli...Onneksi olusen mäskääminen nykyajan maltaista onnistuu ilman kommervenkkejä... tärkkelys muuttui sokeriksi niinkuin tarkoitus olikin..
Rustasin kylmälaukkumäskäimen ja se osottautui melkoisen toimivaksi. Helppo puhdistaa, lämmöneristystä löytyy... Vierteen kierrätyksen tein laskemalla hanasta pikkuhiljaa lorotellen ja sitten kauhalla spakettisiivilän läpi mäskin päälle takaisin... Lopuksi sitten kiehuvaa vettä joukkoon muutama litraa.. Mäskin lämpötila nousee 75 asteen tietämiin ja varttitunnin ulosmäskäyksen jälkeen vierre kattilan... ämpärillinen lämmintä verrä huuhteluksi.. saa viimeisetkin sokerit liemeen... (vierteen lasku hitaasti lorotellen 1-2 litraa minuutissa)...
Mäskäimessäni ei ollut lisälämpövastusta... Sen vuoksi pidin laukun päällä makuualustaa ja vilttiä lisäeristeenä.. Siltikin piti sokeroitumistauon aikana pariin otteseen lisätä pari kauhallista kiehuvaa vettä... Lopuksi sitten hommasin 2 kw sähkövastuksen ja laukkumäskäin oli valmis...
Vierteen keittoon sain ostettua 33 litran teräskattilan. Kaasupolttimella sai vierteen kiehumaan melkoisen nopeasti ja oli helppo säätää kiehuminen "rullaavaksi".  Tällä systeemillä tekee 25 litan satseja melkoisen vaivattomasti..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti