perjantai 18. maaliskuuta 2016

Hiivanviljelyä ja kuivahiivaa

Tunnustaudun kuivahiivamieheksi. Useimmat olueni olen niillä tehnyt ja ainaskaan oma suu ei ole pahemmin asiasta närkästynyt.
Talvella tein kuitenkin nestehiivalla lagerin . WhiteLabsin German Lageria kasvattelin startterissa sen verran, että sain riittävän hiivausasteen 55 litran satsille. Tuore nestehiiva oli ärhäkkää tavaraa ja käyminen onnistui nappiin. Otin hiivaa talteen ja pakastin. (n 20%glyserolia, 20% vettä ja 60% hiivamujua).
Nyt olen herätellyt hiivaa ja hieman pyörii mielessä, että onkohan tämä sitä pepa edellä puuhun nousemista. tein ekan startin puoleen litraa 1.030 vierrettä. sitten vajaa litra lisää vierrettä. Eilen lisäsin saman verran vierrettä. Kyllä siellä elävää hiivaa on ja lisääntyykin se. vaikuttaa kuitenkin laiskanpulskealta ja hitaalta. Voi olla, että olen tehnyt homman joitensakkin vituralleen, hiivaa on pakkasessa kuollut liian kaa...tms????.
Onneksi kaapissa on Fermentiksen S-189 kuivahiivaa 10 pussia. Olen kuullut tästä kuivahiivasta kehuja joten Humlesta piti satsi tilata kun suomen kaupoista ei löytynyt. Aiemmin olen käyttänyt Fermentiksen W 34/70 hiivaa, mutta nyt kokeilen millaiseen lopputulemaan tuolla S-189llä pääsee...
Juuuu... Aion kyllä käyttää tuon startterinkin, mutta taidan pelata varman päälle.
Teen 65 litraa vierrettä. Siitä vajaa 40 litraa menee S-189llä hiivattuna ja loput parikymmentä litraa käytän tuolla startterilla. Kiva verrata miten maut yms jutut napsahtaa kohdilleen. Ja lähteeköhän tuo startteri edes käyttämään vierrettä. Jos lähtee, niin kuinka laiskahti?...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti