Kaverilta saamani noin 80 litrainen kelvollisen kuntoinen rosteripata alkoi poltella näpeissä.. Olin melkolailla kypsynyt yritykseeni rakentaa verkkokorimäskäintä... Teuvan pata oli hemmetin hyvä vierteen keittoon, vesien lämmitykseen yms.. Mutta verkkopohjakorilla mäskääminen ei onnistunut kuten toiveena oli.. Homma onnistu, mutta prosessin toistettavuus tökki...
Otin lusikan kauniisti käteen ja päätin muokata sydeemin kolmen kattilan pienpanimoksi.
-Teuvalainen 120litran sähköpata (vesien lämmitys ja vierteen keitto)
-80 litran saunanpadasta mäskäin
-30 litran hehkuviinikattilasta huuhteluvesikattila.
Mäskäinkattilan tein tästä kaverilta saadusta vanhasta saunanpadasta. Pata oli kuhmuinen, tummunut ja vanha, mutta hyvää ruostumatonta terästä. Vein padan tutun yrittäjän pajalle ja hän laittoi siihen 1/2 tuuman hanayhteen. Bauhausista löytyi sopivan kokoinen grilliritilä josta tuli valepohjan luuranko. Sopivan tiheää rosteriverkkoa oli valmiiksi varastossa..
Miten lämmitys? Laitanko pataan yhteen kautta vastussauvan .. Sen pitäisi olla pintalämmöltään riittävän viileä... En halua juoda vahingossa tehtyä savuolutta... tätä pähkäillessä sain kullanarvoisen vinkin. Tilasin jo tutuksi tulleesta kiinan verkkokaupasta 1000w vastuspannan jonka virittelin padan ulkopulelle. Bilteman autotarvikepuolelta löytyi liimattavaa lämpöeristettä ...
Yhden pitkän iltapäivän kestäneellä virittelyllä oli homma valmis.
Lämmityksen kontrollerina käytän stc-1000 ja lisävarmistuksena lämmönseurannalle MKT maitotankin mekaaninen lämpömittari.
Mäskäin on yksinkertainen. Lämminvesilisäyksillä stepaten ns infuusiomäskäykseen riittävän tehokas. parasta kuitenkin on se, että laitteisto toimii johdonmukaisesti. Lämpöjen hallinta toimii ja vierresatsin omimaispaino on haluttu.
Mäskäimellä ihanteelisin panoskoko tuottaa 55 litraa vierrettä käymisastiaan... toistaiseksi tämä riittää, mutta mäskäinkattilan voisi helposti vaihtaa hieman isommaksi 100-120 litraiseksi. silloin olisi laitteisto tasapainossa..Panoskoko kasvaisi 80-90 litran tuntumiin. Ehkä joskus, mutta toistaiseksi mennään tällä.
Oma useimmiten käyttämäni mäskäysohjelma:
Mallasta ~ 13kg
1.steppi(sokeroitumistauko) - 30 litraa 72 asteista vettä > mäskin lämpötila 63 astetta (60-90min)
2. steppi(ulosmäskäys) - 24 litraa 90 asteista vettä > mäskin lämpötila nousee 75 asteeseen (15min)
Huuhtelu: 24 litraa 75 asteista vettä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti